BİSAM: Açlık sınırı 19 bin 423 TL, yoksulluk sınırı 67 bin 186 TL

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), 2024 yılı Temmuz ayı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ raporunu yayımladı.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama meblağını tabir eden açlık sonu temmuzda 19 bin 423 liraya yükseldi.

Açlık hududu üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları temel alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına nazaran ise dört kişilik bir aile için yoksulluk sonu temmuzda 67 bin 186 liraya ulaştı.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile ömrünü idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sıhhat vb. harcamalarının toplam meblağı ise en az 31 bin 181 lira olarak hesaplandı. Buna nazaran tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sonu 31 bin 181 lira olarak tespit edildi.

BİSAM’a nazaran, haziran ayında dört kişilik bir aile için açlık sonu 19 bin 44 TL, yoksulluk sonu 65 bin 874 TL idi.

Böylece açlık sonu bir ayda 379 TL, yoksulluk hududu ise 1312 TL arttı.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için tüketmesi gereken besinlerin aylık karşılığı 5 bin 421 lira olarak açıklandı. Bu bedel yetişkin bir bayan için 5 bin 148, 15-18 yaş bir genç için 5 bin 441, 4-6 yaş ortası bir çocuk için 3 bin 413 lira oldu.

GIDADA EN ÇOK HİSSE TEKRAR SÜT ÜRÜNLERİNDE

Günlük harcamalarda Temmuz 2024’de en yüksek maliyet kümesini 181,81 liralık harcama ihtiyacı ile süt ve süt eserleri kümesi oluşturdu.

Et, tavuk ve balık kümesi için yapılması gereken asgarî harcama meblağı ise 132,55 lira oldu.

Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama meblağı ise 170,90 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama fiyatı günlük 57,1 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 33,49 liralık masraf yapılması gereken eser kümesi olduç

Yumurta için 8,52, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 15,07 lira harcama yapılması gerekti.

Daha dar bir gruplandırmaya nazaran harcamalarda süt ve süt eserleri grubununun hissesi yüzde 28,1 ile birinci sıradayken, et, yumurta ve kurubaklagil kümesinin hissesi yüzde 26,9 oldu.  Zerzevat ve meyvenin harcamalar içindeki hissesi yüzde 26,4 olarak gerçekleşti. Ekmek, makarna vb. için hisse yüzde 11,2, öbür besin harcamalarının toplam içindeki hissesi ise yüzde 7,5 oldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir