Gıda sahtekârlarının yeni hilesi: Mekanik kıyma! İçinde yok yok, hazırına yanaşmayın bile Posted on Kasım 1, 2024Author admin 0 Et eserleri üzerine yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkan birçok sonuç, görenleri şoka uğratıyor. Bu kontroller sonucunda fark edilenlerden biri de mekanik kıyma hilesi oldu. İşte tüketici sıhhatini tehdit eden bu hilenin ayrıntıları. Mekanik kıyma nedir? Mekanik kıyma, düşük maliyetlerle daha fazla et üretimi yapabilmek maksadıyla kullanılır. Mekanik kıymanın en yaygın kullanımı ise hazır et eserleri ve işlenmiş gıdalardadır. Bilhassa tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, hudut, kan pıhtısı ve kas üzere kesimlerin makinede kıyma haline getirilmesidir. Bu süreç sırasında, etin ince lifleri ve yağ dokuları da kıymaya dahil olur. Mekanik kıyma çoklukla daha ince bir dokuya sahiptir. Bu nedenle burger, sosis, nugget üzere işlenmiş besinlerin üretiminde tercih edilir. Birtakım işletmeler bu kıymanın içerisine soya fasulyesi ekleyerek kâr sağlamaya çalışıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kasaptan alınan kıymaların sorun taşımadığını belirtti. Hazır kıymanın herkes için yasaklanması gerektiğini belirten Yardımcı, bu cins eserlerin üretiminin sadece gerekli izinlere sahip yerlerde yapılması gerektiğini vurguladı. Gıda mühendisleri bu tıp kıymaların içerisine en çok taşlık üzere gereçlerin eklendiğini belirtiyor. En bariz nedeni ise bu et çeşidinin renklerinin birbirine çok benzemesi. Tavuğun arta kalanları kullanılarak elde edilen mekanik kıyma sayesinde maliyet büyük oranda düşüyor. Bu cins kıymaların içerisine tek tırnaklı eti ek edildiğini aktaran besin mühendisleri, mümkün olduğunca hazır kıymalardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Tek tırnaklı eti, at, eşek ve katır üzere tek tırnaklı hayvanlardan elde edilen etleri kapsar. Bu tıp etlerin insan tüketimine sunumu ise yasaktır. Tek tırnaklı hayvanların eti, birtakım hastalıkların bulaşma riskini büyük oranda artırabilir. Bu etler, insan sıhhati üzerinde çok riskli rahatsızlıkların çıkmasına yol açabilir. Besin uzmanları da çeşitlerden uzak durulması gerektiğini hatırlatıyor. Gıda mühendislerine nazaran bu çeşit etlerin taklit et eserlerinde kullanılma mümkünlüğü var. Bu nedenle et alırken son derece dikkatli olmalısınız. Satın almadan evvel kesinlikle kaynağını sorgulayın ve sağlam markaları tercih edin.