Kadir Gecesi helva yapılır mı? Kandil geceleri neden helva dağıtılır, helva dağıtmanın sevabı var mı? Un ve irmik helvaları…

Müslümanlar için Allah’ın rahmeti, bağışlaması ve rahmetinin daha çok hissedildiği günler olan kandil geceleri namaz kılarak, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak sürdürülür. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmesi nedeniyle Kadir Gecesi ise oruç ile geçirilir. 17 Nisan tarihinde yani bugün gerçekleşen Kadir Gecesi ise helva üretiminin araştırılmasına ve sanki helva yapmam hakikat mu ikilemine düşürüyor. Pekala bu gece için neden helva yapılıyor, helva dağıtmak sevap olabilir mi?

Paylaşmak önemli

Lokma dökmek, helva ve simit yapıp etrafınızdakilere dağıtmak üzere geleneklerle sıkça karşılaşılıyor. Kandil üzere geceler aslında Müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştiren, ortalarındaki kardeşliği güçlendiren, Aziz Allah tarafından af ve bağışlanmaya vesile olan günlerden. Bu yüzden paylaşmak daha da değerli.

Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesidir. Bu gecede Hz. Muhammed’e Kur’an-ı Kerim’i indirilmeye başlandığı kabul edilir. Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha iyidir. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir iyiliktir.

Kur’an’ın Kadir Gecesi indirilmeye başlanması sebebiyle Müslümanlar bu gecede başka ibadetlerin yanı sıra çokça Kur’an-ı Kerim okurlar.

Kandil gecelerinde neler yapılır?

Kandil geceleri için aşikâr kurallar yoktur. Lakin genelde uygulanan kimi ritüeller bulunur. Bunlar genelde şöyledir:

  • Camilerde Kur’a-ı Kerim okunur.
  • Minarelerin ışıkları yakılır.
  • Lokma tatlısı ve helva yapılır. Kandil simidi dağıtılır.
  • Yoksullara yardım edilir.
  • Evlerde ve mescitlerde namaz kılar, dua eder, günahlarının bağışlanmasını dilerler.

Kandil gecelerinde kaza namazları kılınır, beyhude ibadetler yapılır. Pişmanlık ve tövbe geceleri olabilir. Ayrıyeten kandil helvası, kandil simidi, son vakitlerde da çikolata ve şekerleme dağıtmak geleneği kelam konusu. Ayrıyeten Kadir Gecesi dışında da kandil gecelerinde oruç tutanlar mevcut.

Kandil helvası kesinlikle yapılmalı mı?

Kandil helvası yapıp dağıtmak, paylaşımcı hislerin pekişmesi nedeniyle hoş bir gelenek. Bu paylaşımcılık nedeniyle sevap kazandırabilir, lakin yapmazsanız da rastgele bir günahı bulunmuyor.

Kandil helvası tanımları…

Genelde un helvası ya da irmik helvası yapılıyor. Bunun için şu iki tanımdan yararlanabilirsiniz:

UN HELVASI

Malzemeler:

  • 2 su bardağı un (Su bardağı: 200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker.

Şerbetini evvel hazırlamalısınız. Bunun için toz şeker ve suyu tencereye koyup kısık ateşte erimeye bırakın.

Geniş ve derin bir tencereye, sıvı yağ ile un koyun. Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte daima karıştırarak kavurun.

Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altını kısıp, kısık ateşte rengi yoğunlaşıncaya kadar karıştırın ve kavurun. İstenen renge gelince biraz kaynatıp, şerbeti kavrulan unun üzerine dökün.

Unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için süratli hızlı karıştırıp ocaktan alın.

Ilıklaşınca helvanıza istediğiniz formu verebilirsiniz. Kaşık bu noktada yardımcı olabilir. Bu formda 30 tane helva elde edebilirsiniz. Üzerine tarçın, Hindistan cevizi yahut ceviz içi dökebilirsiniz.

İRMİK HELVASI

Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

İrmik helvası için karamelize şeker kullanmanız lezzetini arttırır. Karamelize edilmiş şeker için sütü ve şekeri bir tencerede kısık ateşte, eriyene kadar karıştırın ve eriyince ocaktan alın.

Başka bir tencerede tereyağını eritin. Tereyağı eridikten sonra fıstığı ve irmiği ekleyin, kavrulana kadar karıştırın. Rengi dönen irmiğe, hazırlamış olduğunuz süt ve şekeri ekleyin.

Katılaşıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Uygun kıvama gelince birkaç sefer karıştırın ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

Kaselere koyup karşıt çevirerek biçim verebilir ya da kaşıkla dökebilirsiniz. Üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir