Kavun doması hangi yöreye ait? Kavun dolmasının malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır?

15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında kıymetli bir yere sahip olan Kavun dolması, yemek programı Masterchef ile gündeme geldi. İzleyicinin ilgisini çeken tarifler ortasında yer alan Kavun dolması nasıl yapılır? sorusu ise tarifii merak edenlerin en çok araştırdığı soru oldu. İşte, özgün tanımıyla Kavun dolması tanımı…

KAVUN DOMASI HANGİ YÖREYE İLİŞKİN?

Kavun dolması her ne kadar şu anda Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında değerli bir yere sahiptir. Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden biri olan Kavun dolması, 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Yasal Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünnet düğününde ki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir. Bu tanım Türk mutfağının özgün lezzetleri ortasında yerini alıyor.

KAVUN DOLMASININ MATERYALLERİ NELERDİR?

  • 1 adet kavun
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta uzunluk soğan
  • 500 gr dana kıyma
  • Yarım su bardağı baldo pirinci (Ilık suda nişastasından arındırılmış)
  • 50 gr badem
  • 50 gr kuş üzümü (Suda 1 saat bekletilmiş)
  • 1 çay kaşığı toz kişniş
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz

Kavunlu sos için;

  • 200 g kavun içi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/3 demet dereotu
  • 4-5 yaprak maydanoz
  • 1/2 çay bardağı su

KAVUN DOLMASI NASIL YAPILIR?

  • Tereyağını tencerede eritip, ince doğranmış soğanı yumuşayana kadar kavurun.
  • Kıymayı da ekleyerek, suyunu çekene dek kavurmaya devam edin.
  • Pirinci, bademleri ve kuş üzümlerini de tencereye alıp, 10 dakika boyunca kavurun.
  • En son tuzunu, baharatını ve kıyılmış yeşillikleri ek edin.
  • Daha sonra kavunu ortadan ikiye kesin, içini kaşıkla temizleyin.
  • Kavunun içinden çıkan kesimleri sos için ayırın.
  • Hazırladığınız iç harcı kavunun içerisine yerleştirin.
  • Ayırdığınınız kavun kesimlerini tereyağı ile kavurup rondodan geçirin.
  • Çok ince kıyılmış otları da sosa ekleyip tatlandırın. 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin.
  • Fırından alın, birinci sıcaklığı geçince üzerine kıyılmış dereotu serpin. Dilerseniz sosu servis yaparken ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir